Posztolta: Varga Tamás
Használt módszerek helyett friss gondolatok


Sokan vannak, akik biztosra akarnak menni. Jól bevált recepteket, máshol már bizonyított eljárásokat keresnek, amellyel sikerre vihetik üzletüket.
És meg is találják! Sőt!

Best practice

Nagyjából 916 000 000 találat a Googleban. Ennyi legjobb gyakorlat van.
Nincs más teendő, egyszerű a metodológia: csak alkalmazni kell a benchmarkot és kész.
Hatásos, mint a karaoke.

A legjobb gyakorlatot alkalmazó kiváló szervezet

A legjobb gyakorlat keresése közben ilyen gyöngyszemekre bukkan az ember:

"A kiélezett versenyhelyzet egyre szélesebb látókörű gondolkodást és mind bonyolultabb vezetői irányítói eszköztárat kíván meg a vállalatok, vállalkozások vezetőitől. Rákényszerülnek arra, hogy a meglévő módszereiket továbbfejlesszék. A tapasztalatcsere és a legjobb gyakorlatok megismerése ehhez nyújt segítséget. ...az audit során ... az alábbi kiválósági szintek érhetőek el: A legjobb gyakorlatot alkalmazó kiváló szervezet"

A legjobb csajozós dumák módszertani kézikönyve

Eszembe jut, vajon hány igazán sikeres cég auditáltatta magát és tette ki a falra a legjobb karaoke szervezet oklevelét?

Talán Elon Musk vagy Árvai Péter kit utánoztak? Vagy, ami még érdekesebb kérdés: lehet-e őket utánozni? Ha megnézünk egy Steve Jobs-ról szóló filmet, akkor mi is olyan sikeresek leszünk, mint ők?

Ha egy sör mellett beszélgetve megkérdezném, hogy a legjobb csajozós dumák módszertani kézikönyve szerint szoktál-e ismerkedni, akkor valószínűleg kinevetnél, hogy képzelem, ugyan már, dehogyis.

Cynefin keretrendszer - Tudáskurátor - David Snowden, Mary Boone: A vezetői döntés keretrendszere

Cynefin keretrendszer

Persze, megvan a helye a jó gyakorlatnak és a bevált módszereknek is. Egyszerű környezetben, amely alapvetően stabil, és ok-okozati összefüggésekkel lehet jellemezni; a szereplők reakciói kiszámíthatóak - ideális terep a best practice számára. (Van ilyen?)

A bölcs vezetők azokhoz a körülményekhez igazítják megközelítésüket, amelyekkel épp szembenéznek - állítják David Snowden és Mary Boone. A vezetői döntés keretrendszere a vállalati vezetők mozgásterét jelzi. A furcsa név Cynefin (ejtsd: kunevin) walesi nyelven a környezet kiszámíthatatlan komplexitására és azok hatásaira utal.





Ezeket se hagyd ki
Martin Seligman: Tanult optimizmus
Heidi Grant Halvorson: A második lehetőség arra, hogy jó benyomást tegyünk
Martin Ihrig, Ian MacMillan: A vállalati missziót meghatározó tudás menedzselése
Herminia Ibarra: A hitelességi paradoxon
Nathan Furr, Jeffrey H. Dyer: Vezesd csapatodat az ismeretlenbe!
Havi ingyenes letöltésünk
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Akik regisztrálnak a webshopba ITT vagy hírlevéllel együtt ITT, azok letölthetik ezt az ingyenes cikkösszefoglalót vagy választhatnak egyet kínálatunkból. Regisztráció után a cikkösszefoglaló online olvasható vagy letölthető INNEN vagy a profiladatoknál.
Partnereink
Mfor Menedzsment fórum Piac és Profit CHN