Posztolta: tudaskurator
Jár-e nekünk sült galamb..?


Mi, vezetők, tanácsadók, vezetőfejlesztők hajlamosak vagyunk átbillenni a ló másik oldalára, és azt prédikálni mindenfelé, hogy mennyit tehet a cég, a vezető a munkatársak pozitív hozzáállásáért, lojalitásáért motivációjáért egyszersmind a minőségi, hatékony munkavégzésért. Hol van azonban mindebben a munkatárs? Saját maga felelőssége a saját karrierjében legalább ennyit kellene hogy hozzátegyen a "jó ügyhöz".

A vezető felelőssége

És valóban, a főnök meg tudja teremteni azt a környezetet, amelyben a kollégák jól érzik magukat. Használhat egy csomó motiváló módszert és eszközt, dícsérhet, jutalmazhat, elirmerhet, kiemelhet stb. Lehet coach típusú, mentor, támogató, visionary, követhető, tiszteletet parancsoló és szerethető. kontextusba helyezve értelmet adhat a kollégák munkájának.

Éppígy maga a vállalat, amelynél dolgozunk. Környzeténél fogva kellemes, kultúrája építő, támogató, vonzó. Stresszmentes és segítő, ahol megvalósulhat az igazi, önmagáért való és felelős, mégis kreatív és hatékony csapat-munka. Mindezeket elmondjuk minden tréningen, a coaching ülések alkalmával vezetjük a vezetőt önmaga belsejébe, ahol megtalálja azt, amiről azt sem tudta, hogy ott van: a támogatót, a motivátort. Ez jól van így.

Peter F. Drucker - Önmagunk menedzselése - TudáskurátorAzonban Peter Drucker már a múlt században előkapta - mindezek elismerése mellett - a másik oldalt: mi a helyzet a munkatárssal. Ha egyik oldalon arról mesélünk, hogy nem "humán erőforrás", hanem emberek, hogy érezze, tudja munkája értelmét, súlyát és legyen felelős érte, akkor nem felejthetjük el, hogy mekkora saját felelőssége van a saját életében, a saját munkájában.

Önmagunk menedzselése

Igen Te is. Mindenkinek menedzselnie kell önmagát - mondja Drucker, én meg bólogattam nagy egyetértésben mikor olvastam. Nem várhatod a sült galambot amint repül, bele a szádba, mondván, hogy "én mindent megteszek, de a főnök.. meg a körülmények..". Minden pillanatban felelős döntéseket hozunk saját karrierünk szempontjából. Minden félig elvégzett munka és minden kiemelkedő eredmény egy-egy mérföldkő a karrieredben, nem lehet meg nem történtté tenni. Drucker szerint mindenkinek úgy kellene működnie, mint a saját egyszemélyes vállalkozásának a CEO-ja. Persze ez a saját érdekeid képviseletére buzdít, de gyakran saját jól felfogott érdekünk pont az, hogy ez egybeessen a vállalat érdekeivel, a főnök érdekeivel, ugye?

Nézd meg te is miben vagy jó, ne felejtsd el, hogy lehetsz bár vezető vagy alkalmazott felelős vagy saját karrieredért ezzel a motivációdért és a sikereidért és kudarcaidért egyaránt.

Olvasd el nálunk Drucker híres cikkének összefoglalóját ingyen - csupán egy regisztrációért cserébe.
 





Ezeket se hagyd ki
Martin Seligman: Tanult optimizmus
Heidi Grant Halvorson: A második lehetőség arra, hogy jó benyomást tegyünk
Martin Ihrig, Ian MacMillan: A vállalati missziót meghatározó tudás menedzselése
Herminia Ibarra: A hitelességi paradoxon
Nathan Furr, Jeffrey H. Dyer: Vezesd csapatodat az ismeretlenbe!
Havi ingyenes letöltésünk
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Akik regisztrálnak a webshopba ITT vagy hírlevéllel együtt ITT, azok letölthetik ezt az ingyenes cikkösszefoglalót vagy választhatnak egyet kínálatunkból. Regisztráció után a cikkösszefoglaló online olvasható vagy letölthető INNEN vagy a profiladatoknál.
Partnereink
Mfor Menedzsment fórum Piac és Profit CHN