Posztolta: Varga Tamás
Morális masinák


"Okos" és "intelligens" masinák után jönnek a lelkiismeretes gépezetek?
A mesterséges intelligencia után megjelenik a gépesített morál?
Bűn és bűnhődés a lineáris logika alapján?
Algoritmizálható az etika?

Vezető nélkül jobb?

Az egészre Nicholas Carr hívta fel a figyelmemet egy régebbi blogbejegyzésében. Morális kód című posztjában említi a Google vezető nélküli autóját, amelynek immár az USA három államában is engedélyezték a forgalomban való részvételt. Carr hivatkozik a The New Yorker cikkére, amelyben a cikkíró úgy véli, hogy ez hamarosan nem egy lehetőség, hanem kötelezettség lesz ("Google’s driver-less cars are already street-legal in three states, California, Florida, and Nevada, and some day similar devices may not just be possible but mandatory.") Mégpedig azért, mert sokak szerint az automata autók jobban fognak közlekedni, mint az emberek által irányítottak. Érdekes, hogy ez a gépek tökéletességébe vetett hit nemhogy nem halt ki, hanem – úgy tűnik – még erősödik is.

Versenyfutás a gépekkel

Az ember elveszti a gépekkel folytatott versenyt

Erik Brynjolfsson, Andrew McAfee: Race against the Machine című könyvben a szerzők azt állítják az ember elveszti a gépekkel folytatott versenyt. Vagy már el is vesztette? Hiszen bővül a gazdaság, mégis csökken a foglalkoztatottság és egyre nő a jövedelemkülönbség a társadalmi rétegek között. Ennek ellenére a szerzők bizakodó meggyőződése, hogy a szemünk láttára kibontakozó IT forradalom az egész társadalom jólétét fogja szolgálni. Verseny helyett a gépekkel való együttműködés lehetőségét kell megragadni.

Gépszerű ember – az emberek jobban bíznak a gépekben, mint egymásban

Karinthy – a közel száz évvel ezelőtt, 1916-ban megjelent fantasztikus regényében, Utazás Faremidóba – írta, hogy egy ravasz fickó gépnek álcázta magát, hogy elnyerje az emberek bizalmát. Persze ez sem előzmény nélküli, hiszen Kempelen Farkas híres sakkozógépe, a Török belsejében is egy ember ült... (Csak zárójelben a Wikipédia szócikk szerzője szerint "ez a találmány újszerűségéből keveset von le, hiszen az ember nem volt a közönség számára látható" Tessék? Ha nem látható, akkor oké minden? Így tán még etikus is a csalás... )

Algoritmizálható az etika?

Az érdekességeken túl, tényleg bárki azt hiszi, hogy algoritmizálható a morál? Már az etikai kódexek is túllőnek a célon, hiszen az erkölcs az egy belső zsinórmérték és nem külső szabályozás. A kulturálisan különböző értékekről nem is beszélve.

A legfrissebb morális kód

Mindenesetre, én szomorúnak tartom, hogy – a gépek tökéletességébe vetett hit alapján – vannak, akik még az erkölcsi döntéseket is olyannyira egyszerűsíthetőnek látják, hogy akár a gépek is dönthetnek. És akkor persze a gépek is lesznek erkölcsileg elmarasztalhatók, sújtja őket a gép-közösség megvetése, furdalja őket a gép-lelkiismeret... Már látom is lelki szemeim előtt, hogy megjelent a 9.34-es verziójú szoftverfrissítés, benne a legfrissebb morális kóddal, a régi értékrend helyett újabbal. Frissíts most!

Elmúlt a huszadik század?

Lehet, hogy lesznek akik az én szomorúságomat maradiságnak gondolják. Haladás ellenesnek. Szerintem pont fordítva van. Elmúlt a huszadik század, elmúlt az ipari korszak, amely gép-szemlélete alapján azt sugallta, hogy a világ és benne a szervezetek, no meg az emberek olyanok mint bonyolult és kifinomult gépezetek. Megismerhetőek, kiszámíthatóak, algoritmizálhatóak.

Szerinted?





Ezeket se hagyd ki
Martin Seligman: Tanult optimizmus
Heidi Grant Halvorson: A második lehetőség arra, hogy jó benyomást tegyünk
Martin Ihrig, Ian MacMillan: A vállalati missziót meghatározó tudás menedzselése
Herminia Ibarra: A hitelességi paradoxon
Nathan Furr, Jeffrey H. Dyer: Vezesd csapatodat az ismeretlenbe!
Havi ingyenes letöltésünk
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Akik regisztrálnak a webshopba ITT vagy hírlevéllel együtt ITT, azok letölthetik ezt az ingyenes cikkösszefoglalót vagy választhatnak egyet kínálatunkból. Regisztráció után a cikkösszefoglaló online olvasható vagy letölthető INNEN vagy a profiladatoknál.
Partnereink
Mfor Menedzsment fórum Piac és Profit CHN