Posztolta: Varga Tamás
Gestalt alapú szervezeti tanácsadás


Mit kereshet a Gestalt megközelítés a szervezeti tanácsadásban? – kérdezhetnéd, hiszen azt tapasztaltad, hogy szakértői szemlélet jellemzi a szokásos tanácsadói magatartást.

Edwin C. Nevis - A Gestalt alapú szervezeti tanácsadás - tudaskurator.blog
Hiteles választ ad a kérdésre Edwin C. Nevis, aki nemcsak a Gestalt International Study Center társalapítója és elnöke, hanem 17 évig a MIT Sloan School of Management Program for Senior Executives igazgatója is volt.

Gestalt megközelítés


Nevis több évtizedes tapasztalatait foglalta össze A Gestalt alapú szervezeti tanácsadás című könyvében.

A könyv áttekinti a befolyásoló személlyel szembeni legfontosabb követelményeket és azokat a dilemmákat, amelyekkel a cégvezetők döntéshozatalkor szembesülnek. Külön kitér a tanácsadási folyamattal, a tanácsadó személyével szembeni ellenállás természetére és azokra a módszerekre, amelyekkel a Gestalt megközelítés alapján kezelhető a jelenség.

Gestalt ciklus

Érdekes módon, a tapasztalás Gestalt ciklus egyes elemei ugyanis megfeleltethetőek bizonyos döntéshozatali fogalmaknak, pl. az érzékelés az előzetes adatgyűjtésnek, tudatosítás az adatfeldolgozásnak és az információ-megosztásnak, stb.

Edwin Nevis izgalmas látásmódja

Mint tudáskurátor azt gondolom, hogy a szervezeti tanácsadásnak ez a kevéssé ismert szemlélete megkönnyíti a tanácsadók és a kliensek közös munkáját, és reálissá teszi elvárásaikat egymással szemben.

A Edwin Nevis - Organizational Consulting: A Gestalt Approach című könyve 1987-ben jelent meg először, de sajnos, magyarul még nem elérhető.

A könyv ötoldalas magyar nyelvű összefoglalója hasznos olvasmány tanácsadóknak, coachoknak és mindazoknak, akik szervezeti változások irányítói.

Ezeket se hagyd ki
Martin Seligman: Tanult optimizmus
Heidi Grant Halvorson: A második lehetőség arra, hogy jó benyomást tegyünk
Martin Ihrig, Ian MacMillan: A vállalati missziót meghatározó tudás menedzselése
Herminia Ibarra: A hitelességi paradoxon
Nathan Furr, Jeffrey H. Dyer: Vezesd csapatodat az ismeretlenbe!
Havi ingyenes letöltésünk
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Akik regisztrálnak a webshopba ITT vagy hírlevéllel együtt ITT, azok letölthetik ezt az ingyenes cikkösszefoglalót vagy választhatnak egyet kínálatunkból. Regisztráció után a cikkösszefoglaló online olvasható vagy letölthető INNEN vagy a profiladatoknál.
Partnereink
Mfor Menedzsment fórum Piac és Profit CHN