Posztolta: tudaskurator
Szabad egy sétára?



Meeting, üzleti tárgyalás, munkamegbeszélés séta közben csak a mai ember számára hangzik furcsán és szinte elképzelhetetlen időpazarlásnak. Ez pedig nem így volt a történelem során. Gondolkodni, beszélgetni, filozofálni séta közben szorosan összefüggött.

Sétálva tanítás

Szókratész pl. nem alapított iskolát, hanem sétálva, beszélgetve vezette rá céltudatos módszerével hallgatóit az erkölcsi igazságok felismerésére. Sok más európai nagy gondolkodó, mint pl. Hegel, Kant, Kierkegaard is sétálva tanított.

Walking Meetings

Fedezzük fel újra ezt a „haszontalan” hasznos dolgot és használjuk ki előnyeit. Erre buzdít egy népszerű TED előadó is, Nilofer Merchant is, aki innovációt tanít a Stanfordon. A 2013-as Thinkers50 Future Thinker Award nyertese, az ’innováció Jane Bondja’. Karrierje során több mint 100 terméket vitt a piacra 18 milliárd dollár értékben. Ő azt mondja, hogy „Out of Your Box”, azaz bátran lépj ki a megszokott sémádból, a mindennapi rutinból és kösd össze a mindennapos testmozgást egy lélekemelő, inspiráló beszélgetéssel, egy üzleti megbeszéléssel.


Hiszek a haszontalan dolgok fontosságában. Haszontalannak, időpazarlásnak tűnik a munka szempontjából egy séta, játszás a gyerekkel, 10 perc bambulás, egy kávézás, akár egy délutáni alvás, holott egyre több hangsúlyt kap a professzionálisan művelt relaxáció, meditáció, jóga, fókuszálás. A gyaloglás, a mese, a bambulás, a játék semmivel sem értéktelenebb, mint az előbb felsoroltak. Sőt, ezek ingyen vannak.

Hányszor megfordult már velünk az, hogy nem az irodában, a tárgyalóteremben születtek meg az ötleteink, a megoldásaink a problémákra, hanem éppen mosogatás közben, vagy a zuhany alatt, vagy a kutya sétáltatása közben, vagy épp vezetéskor. A gondolat szárnyalását nem lehet irodaépületekbe zárni és kényszeríteni, hogy legyen termékeny. Engedjük szabadjára és sétáltassuk meg a gondolatainkat.


Lássuk, mit profitálhatunk egy séta során? Tegyünk egy sétát a téma körül:

  • Napi fizikai aktivitás kipipálva

  • Élénkíti a figyelmünket

  • Más-más környezet új ötletekre inspirál

  • Friss levegő, természet szépsége, természetes fény

  • Fejleszti a fizikai lelki jó-érzést

  • Gyaloglás közben megszűnik a hierarchia és nyugodtabbak is vagyunk

  • Építi a kapcsolatot a beszélgető társak között

  • Nő a kreativitás, új megoldások születhetnek

  • Ha csoportos a séta, erősíti a csoport spiritualitását

  • Nincs az az érzés, hogy elvesztegetett idő

Hát ne üljünk a fenekünkön! Szabad egy sétára?


Kégl Anikó írása





Ezeket se hagyd ki
Martin Seligman: Tanult optimizmus
Heidi Grant Halvorson: A második lehetőség arra, hogy jó benyomást tegyünk
Martin Ihrig, Ian MacMillan: A vállalati missziót meghatározó tudás menedzselése
Herminia Ibarra: A hitelességi paradoxon
Nathan Furr, Jeffrey H. Dyer: Vezesd csapatodat az ismeretlenbe!
Havi ingyenes letöltésünk
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Michael E. Porter, Mark R. Kramer: Közös értékek létrehozása
Akik regisztrálnak a webshopba ITT vagy hírlevéllel együtt ITT, azok letölthetik ezt az ingyenes cikkösszefoglalót vagy választhatnak egyet kínálatunkból. Regisztráció után a cikkösszefoglaló online olvasható vagy letölthető INNEN vagy a profiladatoknál.
Partnereink
Mfor Menedzsment fórum Piac és Profit CHN